Openbaar onderwijs
Identiteit
Obs De Vlieger is een Openbare basisschool van Stichting Onderwijs Primair. Het openbaar onderwijs vervult zijn taak vanuit kernwaarden: gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting.
Kenmerken van de school:
- Veiligheid
- Talenten
- Vertrouwen
- Samenwerken
- Aanmoediging
Op De Vlieger zijn alle kinderen en hun ouders van harte welkom, zonder onderscheid en met respect voor ieders levensbeschouwing en/of godsdienstige en maatschappelijke opvattingen.
Bij het ter sprake brengen van godsdienstige of levensbeschouwelijke onderwerpen stellen wij ons neutraal op. Wij propageren geen enkele religie, maar leren kinderen alle godsdiensten te respecteren. Wij vieren op school wel de feesten vanuit de Nederlandse cultuur, maar binden er geen religie aan.
In iedere groep (1 t/m 8) wordt aandacht besteed aan de wettelijk vastgestelde feestdagen, momenten als dierendag en de belangrijkste feesten van de vijf wereldgodsdiensten, te weten: Boeddhisme, 4 Christendom, Hindoeïsme, Islam en Jodendom. Op de dag van een feest wordt er in de groepen aandacht besteed aan de betekenis en herkomst van dat feest. Uiteraard is er een opbouw in kennisoverdracht van groep 1 tot groep 8 en ook wordt niet aan alle feesten in alle groepen evenveel aandacht besteed. We gaan dus niet alle feesten op school vieren, maar we laten kinderen uit de klas er wel samen over praten. Alle kinderen praten, horen en leren op deze manier over de 5 wereldgodsdiensten, waardoor ze kennis opdoen en inzicht verwerven. Hierdoor ontstaat meer begrip voor elkaar.
Bij ontmoetingsonderwijs doen we niet apart, maar samen! We gebruiken de verschillen tussen kinderen om van elkaar te leren, elkaar en de wereld beter te begrijpen. Tevens leren kinderen na te denken over wie zij zijn, wat hun drijfveren zijn en wat ze kunnen. Tijdens de lessen wordt hierover gepraat en maken kinderen kennis met meningen en ervaringen van anderen. Een aantal feesten worden per jaar uitgelicht en uitgebreider aandacht aan besteed. Op onze openbare school wordt niet uit de heilige boeken voorgelezen, zingen we geen geloofsliedjes en bidden we niet gezamenlijk.
Voor de kerstvakantie sluiten we het jaar met elkaar af met een gezellig Eindejaarsdiner, waarbij internationale gerechten op het menu staan (door ouders klaargemaakt). Het is voor ons een feest van gezellig samenzijn.
Er kan op basis van religie verlof verleend worden om in huiselijke kring een religieus feest te vieren, zoals het Offerfeest, het Suikerfeest, Holi of Divali. We willen u erop attenderen dat wij de regels voor verlof in verband met een religieuze feestdag, zoals die voortvloeien uit de Leerplichtwet 1969, hanteren. Volgens de Leerplichtwet dient een verlofaanvraag op religieuze gronden, beschouwd te worden als een mededeling van de ouder(s)/verzorger(s) aan de directeur van de school. Dit verlof geldt niet voor culturele feestdagen. Op basis van deze wet kunnen maximaal twee verlofdagen per jaar gegeven worden, welke de ouders minimaal twee schooldagen van tevoren aan de schooldirecteur doorgeven. Ouders die zonder kennisgeving hun kind vrij houden van school, zijn in overtreding. De afwezigheid geldt als ongeoorloofd verzuim en de directie is verplicht dit bij Bureau Leerlingzaken te melden.